M7 Group S.A heeft vannacht de migratie naar 8PSK van ASTRA3-transponders die voor haar tv-aanbieders CanalDigitaal en TV Vlaanderen gebruikt worden voltooid. Er zijn nu vijf transponders die in 8PSK uitzenden.

Door de migratie naar de 8PSK uitzendmodulatie wordt efficiënter met de beschikbare bandbreedte op een transponder omgegaan. Hierdoor is er ruimte voor zenderuitbreiding of het verbeteren van de beeldkwaliteit. Het is nog onduidelijk hoe M7 Group S.A de vrijgekomen bandbreedte in de directe toekomst gaat gebruiken.

Door de omzetting zijn abonnees van beide tv-aanbieders die geen ontvangst van zeven HD-kanalen kunnen hebben. Het inlezen van een nieuwe fastscanzenderlijst brengt het beeld op deze HD-kanalen weer terug. Het gaat hierbij om de HD-kanalen Nederland 3 HD, RTL 5 HD, RTL 7 HD, NET5 HD, Eén HD, Canvas HD en Veronica/Disney XD HD. Bij HD-satellietontvangers die M7 Group S.A in bruikleen aan abonnees levert, wordt de nieuwe fastscanzenderlijst automatisch ingeladen. Het gaat hier om HD-satellietontvangers van de merken Pace, Philips en M7Sat. Vrijwel alle andere HD-satellietontvangers die fastscan ondersteunen, dienen handmatig via het menu van een nieuwe zenderlijst worden voorzien. In alle andere gevallen dient de gebruiker zelf de frequentieaanpassing door te voeren. De nieuwe uitzendparameters zijn: 12.188 GHz H – 27500 – 2/3 – DVB-S2 – 8PSK.

Een zesde door M7 Group S.A voor de Benelux-markt gebruikte transponder op de ASTRA3-satelliet kan op dit moment nog niet naar 8PSK worden omgezet. Op deze transponder zenden enkele regionale omroepen nog in MPEG2 uit. Voor gebruik van 8PSK dient een transponder van DVB-S2 en MPEG4 gebruik te maken.

Bron: satellite magazine